S
TARİH ÖNCESİNDEN CUMHURİYETE EDİRNE ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KİTABI YAYIMLANDI
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ergün Karaca’nın editörlüğünü yaptığı Tarih Öncesinden Cumhuriyete Edirne Üzerine Araştırmalar kitabı Trakya Üniversitesi Yayınlarından çıktı.
Türk üniversitelerinden ve yurt dışından alanında uzman o altı araştırmacının katılımıyla hazırlanan kitap, Edirne’yi sanat tarihi, arkeoloji, tarih gibi çeşitli yönleriyle incelemekte ve şehirle ilgili yeni bilgiler ortaya koymaktadır.
İçeriği hayli zengin olan kitapta Prehistorik Dönemden itibaren Edirne hakkında önemli bilgiler verilmiştir. Bu bağlamda Edirne merkez ilçesinde yapılan çalışmalar yörenin Neolitik Çağ’dan itibaren yoğun bir yerleşime sahne olduğunu göstermiştir.
Roma Döneminin önemli yolu Via Militaris üzerinde olan şehrin Orta Çağ’da da Bizans İmparatorluğu’nun önemli bir askeri üssü olarak karşımıza çıkmasına değinilmiştir. Özellikle bu dönemde Edirne’ye dair Haçlı kaynaklarında yer alan kayıtlar irdelenmiştir. 12. yüzyılda, Kutsal Roma İmparatoru Friedrich Barbarossa’nın Haçlı Seferlerine katılmak üzere Doğu’ya doğru yola çıktığı sırada Edirne’de yaklaşık 14 hafta kaldığı, Edirne’yi ve civar Trakya şehirlerini işgal ederek fiilen bağımsız bir Alman devleti kurdukları belirtilmiştir. Bu süreçte Edirne’nin Bizans İmparatoru ile Kutsal Roma İmparatoru arasındaki çatışmaya sahne olduğu ifade edilmiştir. Hatta İmparator Friedrich’in Edirne’de bulunmasının anısına, ülkesine salimen dönmeyi başarabilen bir Haçlı olan Gamburg Lordu II. Beringer’in yaptırmış olduğu Gamburg Kalesi duvarlarındaki savaş sahnesini anlatan ve muhtemelen Edirne şehir tasvirini de içeren duvar resimlerinin yer aldığı ortaya çıkartılmıştır.
Edirne’nin Osmanlı Dönemiyle ilgili de yazıların yer aldığı kitapta, Edirne camileri, çarşıları, Tunca Nehri kıyısındaki yapıları incelenmiş, Edirne medreseleri ve müderrislerinden, Fransız gezginlerinin Edirne üzerine yazılarından bahsedilmiştir. 19. ve 20. yüzyıllarda Edirne’nin demografik durumu, Balkan Harbi sonrası Edirne’de Osmanlı hâkimiyeti ve bu sırada gerçekleştirilen gezi ve mitinglere değinilmiş, Millî Mücadele Döneminde dış basına yansıyan Edirne ile ilgili haberler konu edilmiştir. Şehit Ressam Hasan Rıza’nın da konu edildiği kitap, Erken Cumhuriyet Dönemi Türk resim sanatında Edirne görünümleri ile sona ermiştir.