S
FAKÜLTEMİZDE PROF. DR. NECMETTİN HACIEMİNOĞLU ANILDI
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Tarih Bölümü ile Sosyal Bilimler Enstitüsünün kurucusu büyük dil âlimi Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu, ölümünün 25. yılında Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen bir programla anıldı.
Programa Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu’nun yakın arkadaşı ve dostu Haliç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Birol Emil, öğrencilerinden İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vahit Türk, Yıldız Teknik Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Cevdet Şanlı, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Öbek ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca programa Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu’nun muhterem eşi Meral Hacıeminoğlu Hanımefendi ve torunu Mehmet Şahin de teşrif etti.
Aziz dost ağzından Hacıeminoğlu…
Uzun yıllar dostu ve arkadaşı olan Prof. Dr. Birol Emil; Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu ile ilk kez nerede, ne zaman ve hangi şartlarda tanıştığını, onun nasıl bir arkadaş, dost, hoca ve insan olduğunu tanıklıklarına ve gözlemlerine dayalı olarak dikkatlere sundu. Konuşmasında Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu’nun insani yönü son derece gelişkin, yardımsever; uzak yakın fark etmez tüm insanlara, öğrencilerine, dostlarına yararlı olabilmek için azami gayreti gösteren mümtaz bir şahsiyet ve karakter abidesi olduğunu söyledi. “Benim tanıdığım Hacıeminoğlu, son derece zeki ve mütecessis; ailesine, çocuklarına, ülkesine, araştırmaya ve öğrenmeye adanmış, sadece kendi alanı ile değil, diğer disiplinlerle de sürekli ilgilenen, o alanlarda durmaksızın okuyan, yanı sıra üniversitede asli görevini ifa ederken bile pek çok gazete ve dergilerde yazılar yazan, üreten cevval ve çalışkan bir insandı. Kısa ömrüne pek çok kıymetli hizmeti sığdırdı. Sayısız öğrenci yetiştirdi, yüksek lisans ve doktora tezleri yönetti. Pek çok ilmî kitap, makale yazdı. Ayrıca günlük gazetelere ve dergilere çeşitli konularda yazılar yazdı. O, aynı zamanda Türk edebiyatına, Türk müziğine meftun bir insandı. Türk edebiyatından pek çok şiiri; Türk müziğini de makamlarına, güftelerine ve bestekârlarına varıncaya kadar ezbere bilirdi. Onun hafızası, insanı hayrete düşürecek kadar güçlüydü.” Prof. Dr. Birol Emil, onun aynı zamanda ülkesini ve milletini düşünen, Türk milletinin değerlerine gönülden bağlı olan, onun uğrunda mücadele eden milliyetçi bir Türk aydını olduğunu söyledi.
Hacıeminoğlu manen aramızda yaşıyor…
Prof. Dr. Birol Emil’in konuşmasından sonra Prof. Dr. Vahit Türk, Dr. Öğr. Üyesi Cevdet Şanlı, Prof. Dr. Ali İhsan Öbek ve Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu söz aldı. Her biri hocalarına ilişkin gözlemlerini, hatıralarını ve düşüncelerini anlattı. Programın sonunda Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, yirmi beş yıl sonra yapılan bu anma programının aslında Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu’nun büyüklüğünün, yaşamaya devam eden ilmî ve insani yönünün bir delili olduğunu; bununla birlikte onun adını, içinde bulundukları mekânlarda da yaşatmaya devam ettiklerini söyledi. Bu çerçevede Edebiyat Fakültesi B Blok Girişinde Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu’nun bir büstünü rekz ettirdiklerini, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün en büyük sınıflarından birine Trakya Üniversitesi Senatosu kararı ile Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu Dersliği adını verdiklerini, ölümünün yirminci yılı anısına bir hatıra kitabı çıkardıklarını ve son olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü Toplantı Salonuna Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu Toplantı Salonu adını verdiklerini söyledi.
Trakya Üniversitesi Youtube kanalından da canlı olarak yayımlanan ve iki saati aşkın süren program katılımcıların soruları ve katkıları ile sona erdi.
Ek Resimler
Bu içerik 29.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 758 kez okundu.