FAKÜLTEMİZDE İSTİKLAL MARŞIMIZ VE MEHMET AKİF ERSOY ANILDI

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, 101. yılını idrak ettiğimiz İstiklal Marşımızı “İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy” paneliyle andı. Panele Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Duymaz, Prof. Dr. Ahmet Günşen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu konuşmacı olarak katıldı.

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirilen program, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve gazilerimizin aziz hatıraları için saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Ardından Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü yüksek lisans öğrencisi İbrahim Daş, Mehmet Akif Ersoy’un “Derviş Ahmet” başlıklı şirini okudu. Bu şiirden sonra Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu kısa bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasında “İstiklal Marşımızın 101. Yılını kutluyoruz. Gerçekten de yüz bir yıl önce son derece felaketli günlerde yazılan ve kabul edilen marşımızı bugün yüz bir yıl sonra kesintiye uğramaksızın hür vatan toprakları üzerinde okuyoruz. Bu, büyük bir sevinç ve bahtiyarlıktır. Hepimiz çok mutluyuz. İstiklal Marşımız, bu aziz vatan toprağında Türk milleti ile birlikte sonsuza dek var olacak ve okunacaktır. Bu, millet olarak hepimizin duası, dileğidir.” dedi. Açılış konuşmasından sonra panele geçildi.

Panelin ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Ahmet Günşen, Mehmet Akif Ersoy’un şahsiyeti, düşünceleri ve modernliği üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un bazı çevrelerde hâlâ art niyetli olarak farklı şekillerde değerlendirildiğini, ancak bunların hakikati yansıtmadığını, iddia edildiğinin aksine onun zamanı ve çağı takip eden, Doğu’yu bildiği gibi Batı’yı da tanıyan, yakından takip eden modern dünyaya ve çağdaş düşünceye açık bir şahsiyet olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ahmet Günşen, ileriye sürdüğü bu görüşlerini Akif’i yakından tanıyan ve Türk edebiyatı tarihi üzerine çalışmaları olan büyük edebiyat tarihçisi Nihat Sami Banarlı ve Ahmet Kabaklı’nın eserlerinden alıntılar yaparak destekledi.  

Panelin ikinci konuşmacısı olan Prof. Dr. Recep Duymaz, İstiklal Marşımızın oluşum ve ortaya çıktığı süreci etraflı bir şekilde dikkatlere sundu. Konuşmasında Türk İstiklal Marşının son derece zor bir süreçten geçilirken yazıldığını belirten Prof. Dr. Recep Duymaz, özellikle genç katılımcılara Nutuk’u ve Süleyman Nazif’in bu buhranlı süreçte kaleme aldığı “Kara Bir Gün” makalesini okumalarını söyledi ve söz konusu metinlerden hareketle dönemin manzarasını ortaya koydu.

Panelin son konuşmacısı ise Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’ydu. Unutmamak için mutlaka sık sık anmak, hatırlamak gerektiğini ve bu bağlamda yıl dönümlerinin son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, millî marşların, modern ulus devletlerin doğuşuyla birlikte ortaya çıktığını, bayrak vb. gibi önemli millî sembollerden ve umumiyetle felaketli günlerin birer tanığı olduğunu söyledi. Bu özellikleriyle bu metinlerin ait olduğu milletlerin tarihî süreklilik içindeki maddi ve manevi temel değerlerini içerdiğini, bu bakımdan fertleri belli duygu ve düşünce etrafında bir ve duygudaş kılan millî mutabakat metinleri olduğunu ifade etti. Bunlarla birlikte İstiklal Marşının, Türk milletinin tarihî süreç içerisinde temellük ettiği, kendisiyle özdeşleştirerek karakteri kıldığı “istiklal”, “hürriyet”, “iman”, “gelecek fikri”, “hak” gibi temel değerleri terennüm eden, ayrıca edebî ve estetik bakımdan son derece zengin ve kudretli bir metin olduğunu ve böylesi büyük bir metnin ancak Akif gibi güçlü bir sanatkâr tarafından kaleme alınabileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından soru ve katkılara geçildi. Yoğun bir ilgi ile takip edilen program, öğretim elemanları ile öğrenci ve konukların soru ve görüşlerini ifade etmeleriyle sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 18.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 383 kez okundu.