FAKÜLTEMİZ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ÖZLEM ÇEVİK 7800 YILLIK KADIN HEYKELCİĞİ BULDU

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik’in başkanlığında yürütülen İzmir-Ulucak Höyük Kazılarında 7800 yıllık kadın heykelciği bulundu.

Kazı çalışmalarını Prof. Dr. Özlem Çevik’in yürüttüğü İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yer alan Ulucak Höyük, günümüzden 8850 yıl önce kurulmuş olan İzmir’in ilk çiftçi köy yerleşimidir. 1100 yıl boyunca  (40-45 kuşak) kesintisiz olarak iskân edilen höyükte 2022 yılı kazı çalışmaları sırasında, MÖ 5800’e tarihlenen kerpiç bir evin içinde yaklaşık 8 cm uzunluğunda kilden yapılmış bir kadın heykelciği bulunmuştur. Şimdiye kadar yapılan kazılarda bu tür kil heykelcikler genellikle kafa, kol, bacak parçaları gibi genellikle kısmi ve kırık olarak bulunmuştur. Ancak öğretim üyemiz Prof. Dr. Özlem Çevik’in kazı başkanlığını yaptığı kazıda bulunan heykelciğin ise şimdiye kadar ele geçirilmiş olanlardan farklı olarak heykelciğin tam, yani bir bütün olarak bulunmuş olmasıdır. Bu tür kil heykelciklerin, evlerin içinde veya eşiklerin altında, kapların içinde ya da sokağa atılmış olarak bulundukları için kendilerinin Tanrı ve Tanrıça gibi kutsal nesneler olmaktan ziyade, bir evin kuruluşu, ölüm, yaşam, hasat gibi belli yaşam döngülerinde yapılan ritüellerde kullanıldıkları ve olumlayıcı etkileri geçtikten sonra da atıldıkları düşünülmektedir.

Haber linkleri aşağıdadır.

Bu içerik 14.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 680 kez okundu.