EDEBİYAT FAKÜLTESİNDE AKREDİTASYON SEVİNCİ

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığının akreditasyon için başvurduğu yedi bölümün/programın tamamı akredite oldu. Bölümlerin/programların akredite olması, fakültede büyük sevinç yarattı.

Kurumların akreditasyonu, dünyada olduğu gibi ülkemizde de üzerinde önemle durulan bir konudur. Bugün Türk Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, bünyesinde oluşturduğu YÖKAK birimi ile üniversiteleri ziyaret etmekte, onları belli kriterlere göre değerlendirerek koşullu veya tam olarak akredite etmektedir. Aynı şekilde fakülte bünyesinde faaliyet gösteren muhtelif bölüm ve programlar ise istemleri hâlinde bağımsız dış akreditasyon kurumları tarafından ziyaret edilerek program ölçütlerine göre etraflı bir şekilde değerlendirilmekte ve sonuçta kriterleri karşılayan bölümler/programlar akredite edilmekte, karşılamayanlar ise bu haktan mahrum bırakılmaktadır. Akreditasyon, bilindiği gibi programların yetkinliği, düzenli ve sistematik işleyişi, öğrenci tercihleri ve üniversite derecelendirmelerinde son derece önemlidir. Bu itibarla bugün, üniversiteler birimlerini akredite edebilmek için büyük bir gayret içerisindedir.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, üniversitemizin vizyonu doğrultusunda 2020 yılının sonunda bölümlerini/programlarını akredite ettirebilmek için akreditasyon çalışmalarını başlattı. Bu kapsamda tüm paydaşlarıyla yoğun bir mesaiye girerek ciddi hazırlık gerektiren bu süreç için lüzumlu planlamalar yaptı. FEDEK ölçütlerine göre bölümleri/programları yeniden gözden geçirdi ve tüm hazırlıklarını tamamladıktan sonra bağımsız akreditasyon kurumu olan FEDEK’e başvurdu. FEDEK, 2023 yılı Mayıs’ında Edebiyat Fakültesine ziyarette bulundu ve değerlendirmeler yaptı. Üç gün süren bu değerlendirmeler, 8 Ocak 2024 tarihinde FEDEK genel kurulunda nihai olarak karara bağlandı. Bu karara göre Edebiyat Fakültesinin başvuru yaptığı yedi bölümün/programın tamamı akredite olmaya hak kazandı. Akredite olan bölümlerimiz/programlarımız ve akreditasyon süreleri şöyledir:

Arkeoloji Bölümü (08.01.2024-30.09.2029), Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Programı (08.01.2024-30.09.2029), Mütercim ve Tercümanlık Bölümü Almanca Mütercim Tercümanlık Programı (08.01.2024-26.09.2026), Mütercim ve Tercümanlık Bölümü İngilizce Mütercim Tercümanlık Programı (08.01.2024-30.09.2029), Sanat Tarihi Bölümü (08.01.2024-26.09.2026), Tarih Bölümü (08.01.2024-26.09.2026), Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (08.01.2024-30.09.2029).

Bu başarıya fakülte olarak çok sevindiklerini belirten Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, duygu ve düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Akreditasyon, tecrübe edenlerin çok iyi bildikleri gibi son derece meşakkatli bir süreçtir. Bu süreç, hakikaten ciddi bir hazırlık, iyi bir plan ve program, kesintisiz bilgilendirme, yoğun bir emek ve süreci takip edecek dirayetli bir ekip gerektirir. Biz Edebiyat Fakültesi olarak bu işe girişirken öncelikle bu noktalara çok dikkat ettik. İyi bir planlama yaptık ve bunu sahada birebir takip ettik. Ancak bununla birlikte bu sürecin başarıya ulaşmasında, hiç kuşkusuz tüm paydaşların katılımı da son derece önemlidir. Biz, sürekli olarak paydaşlarımızı sürece dâhil ettik, onları her zaman bilgilendirdik. Böylece fakülte, müşterek bir amaç ve hedefte birleşti, birlikte çalışmaya başladı. Elde ettiğimiz başarıda bunların katkısının çok büyük olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde yedi bölümün akreditasyonu mümkün olamazdı. Kısaca bu, fakültemizin el ele vermesi, birlikte çalışması ile elde edilen bir başarıdır. Bu başarıda kuşkusuz, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Rektör Yardımcıları, Genel Sekreterlik ve idari birimlerin önemli katkıları var. Bu itibarla destekleri için başta Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, Rektör Yardımcılarına, Rektörlük idari birimlerine, özverli ve gayretli çalışmaları için Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aslı Araboğlu ve Doç. Dr. Şahin Kılıç’a, Fakülte Sekreteri Esat Şuekinci’ye, Dekan Özel Kalemi Burcu Karatepe’ye, Öğrenci İşleri Şefi E. Özer İleri’ye, Taşınır Kayıt ve Kontrol - Satın Alma Sorumlusu Mustafa Kaya’ya, bölüm başkanlarımıza ve yardımcılarına, öğretim elemanlarımıza, öğrencilerimize, idari personelimize ve dış paydaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim. Bu başarının üniversitemiz, fakültemiz ve bölümlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Ek Dosyalar
Bu içerik 11.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 1159 kez okundu.