EDEBİYAT FAKÜLTESİNDE 100. YIL ONURUNA ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ÇALIŞMALARI

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından ilki Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı onuruna “Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Çalışmaları 2022-2023” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Arkeoloji Bölümü öğretim elemanları, öğrenciler ve konuklar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan etkinlikte Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Daniş Baykan bir konuşma yaptı. Konuşmasında “İlkini Cumhuriyetimizin 100. yılı onuruna düzenlediğimiz ‘Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Çalışmaları’ toplantısının ana hedefi Bölümümüz üyelerinin yıl içerisinde yapmış olduğu, üniversitemiz dışındaki çalışmaların paylaşılarak daha görünür kılınmasıdır. Bu bilgi paylaşımının içerisindeki hocalarımızın değerli katkılarının haricinde öğrencilerimizin çalışma sunumlarının zaman içerisinde artması da yine hedeflediğimiz arasında yer alıyor. Bu toplantının gerçekleşmesini katkı sağlayan Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyine, mesleğimizi ve kültür varlığı bilincini diğer öğrenci akranlarına en iyi şekilde yansıtacağına inandığımız Arkeoloji Topluluğuna ve Arkeoloji Bölümünün değerli akademisyenlerine teşekkür ediyorum. Arkeoloji Bölümümüze yapıcı bir tutum içerisinde bulunan, bizleri destekleyen ve yalnız bırakmayan Sayın Dekanımız Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’na saygıyla teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Programda Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu da bir konuşma yaptı. Konuşmasında Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ettiğimiz bu günlerin ehemmiyetini ve kıymetini vurgulayan Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, her yıl dönümlerin kuşkusuz önemli ve değerli olduğunu, ancak böylesi sembolik değeri yüksek 100. yılların özel bir anlama sahip olduğunu ve her faniye nasip olamayacağını, bu itibarla kendimizi ne kadar bahtiyar addetsek az olacağını ifade etti. Cumhuriyetin büyük bir mücadelenin, emeğin, özverinin ürünü olduğunu, onun kuruluş, gelişme ve kurumsallaşma süreci üzerinde dikkatle durulması, düşünülmesi ve anlaşılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, bu münasebetle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, gazilerimiz ve şehitlerimizi saygı, şükran ve rahmetle andığını ifade etti.    

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. Prof. Dr. Daniş Baykan’ın başkanlığındaki ilk oturumda, Ulucak Höyük Kazı Başkan yardımcıları Arş. Gör. Coşkun Sivil ve Arş. Gör. Osman Vuruşkan tarafından “Ulucak Höyük 2022-2023 Kazı Çalışmaları”, Prof. Dr. Ahmet Yaraş tarafından “2023 Yılı Çalışmaları” ve Prof. Dr. Başak Boz tarafından “2022-2023 Yılı Akademik Faaliyetler” sunumları gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Başak Boz’un başkanlığındaki ikinci oturumda Doç. Dr. Ergün Karaca tarafından “Trakya ve Edirne Araştırmaları 2022-2023”, Nif Dağı Kazısı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Daniş Baykan tarafından “Nif Dağı Kazı Çalışmaları 2022-2023” ve Dr. Öğr. Üyesi Melike Zeren Hasdağlı tarafından hazırlanan “Eski Smyrna Arkaik Dönem Boyalı Büyük Boyutlu Seramikleri” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Ahmet Yaraş’ın başkanlığındaki üçüncü oturumda, Ephesos Kazıları Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz tarafından “Ephesos Kazıları 2022-2023”, Magnesia Kazıları Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Baki Demirtaş tarafından “Son Dönem Magnesia Kazıları” ve Doç. Dr. İlkan Hasdağlı tarafından hazırlanan “Eski Smyrna Arkaik, Klasik Dönem Attika ve Attika Taklidi Seramikleri” başlıklı çalışmalar sunuldu.

Doç. Dr. Ergün Karaca’nın başkanlığındaki dördüncü ve son oturumda Dr. Öğr. Üyesi Filiz Divarcı tarafından “Yazının İcadından Sonraki Süreçte Anadolu’da Kayıt Tutma Sistemi: Maşat Höyük Örneği”, Arkeoloji Bölümü Doktora Öğrencisi Didem Baş tarafından “Arkeoloji Bölümü TÜTAGEM İş Birlikleri”, Arkeoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Çisem Ergün tarafından “Ekşi Höyük İskeletleri”, Arkeoloji Bölümü Mezunlar Kurulu Dönem Temsilcisi Arş. Gör. Gamze Üsküplü Akgül tarafından “2022-2023 Yılı Arkeoloji Bölümü Dış Paydaşlar ve Mezunlar Kurulu Çalışmaları”, Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyi Başkanı Enes Özbek tarafından “2022-2023 Yılı Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyi Çalışmaları”, Arkeoloji Topluluğu Danışmanı Arş. Gör. Mert Uğur Kara tarafından “2022-2023 Yılı Arkeoloji Topluluğu Çalışmaları”, Arkeoloji Topluluğu Başkanı Hasan Görkem Varol tarafından “2023-2024 Yılı Arkeoloji Topluluğu Hedefleri” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

Kapanış Oturumunda gün boyu yapılan oturumlar üzerine değerlendirmeler yapıldı ve bu toplantının gelenekselleşmesi temennilerinde bulunuldu.

Etkinlik Edebiyat Fakültesi Dekanı Yüksel Topaloğlu, Edebiyat Fakültesi Sekreteri Esat Şuekinci, Prof. Dr. Gülgün Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Güner, Öğr. Gör. Ceren Baykan, Arkeoloji Bölümü dış paydaşlarının temsilen Dr. Nurgül Demirtaş, Arkeoloji Bölümü mezunlarını temsilen Ahmet Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı lisansüstü öğrencileri, Arkeoloji Bölümü Öğrenci Konseyi üyeleri ve Trakya Üniversitesi SKS Arkeoloji Topluluğu üyeleri başta olmak üzere öğrencilerimizin katılımıyla, 14 Kasım 2023’te 09.45-16.30 saatleri arasında Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonunda gerçekleşmiştir.

Ek Resimler
Bu içerik 22.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 240 kez okundu.