DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN KILIÇ’IN KİTABI YAYIMLANDI

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şahin Kılıç’ın Türkiye’de Bizans Çalışmaları: Bir Bibliyografya (19. Yüzyıl–2020) / Byzantine Studies in Turkey. A Bibliography (19th Century–2020) adlı kitabı Türkçe ve İngilizce olarak Vehbi Koç Vakfı Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.

Türkiye’deki kökleri 19. yüzyıla uzanan Bizans çalışmalarının geçirdiği süreci takip etmek, bu alanda yapılan çalışmaların güncel durumunu ortaya koymak, katkıları, eksiklikleri ve bilim dünyasında bu konuda yapılması gerekenleri göz önüne sermek için 24. Uluslararası Bizans Çalışmaları Kongresi (ICBS 2021-İstanbul) Bilim Kurulu, “Türkiye’de Bizans Çalışmaları. Bir Bibliyografya (19. yüzyıl–2020),” başlıklı bir bibliyografya projesi başlatmaya karar verdi. Projenin finansal desteğini Kongre’nin baş sponsoru Vehbi Koç Vakfı sağladı. ICBS 2021’in 2022 yılına ertelenmesi ve kongre mekânının Venedik/Padova’ya alınmasına rağmen, ICBS 2021 İcra Kurulu ve Vehbi Koç Vakfı, her yıl yenilenecek ve indirilebilecek dijital bir veritabanı ve 2021 yılında basılacak kitaptan oluşan projenin devam etmesine karar verdi.

Dijital veri tabanı ve basılı kitaba, 19. yüzyıl sonlarından Aralık 2020 tarihine kadar Bizans tarihi, sanat tarihi, arkeolojisi, mimarlık tarihi, kültür tarihi, filoloji, kent tarihi ve diğer alt dallara ait konularda yazılmış akademik kitaplar, toplu eserler, akademik makaleler, ansiklopedi maddeleri, özetler dışında kalan konferans/sempozyum/kongre bildirileri, lisans bitirme tezleri (1980 yılı öncesine ait), yüksek lisans ve doktora tezleri, özellikle 1960 yılı öncesine ait bazı popüler kitaplar, prestijli popüler dergilerde çıkan yayınlar ve kazı raporları dâhil edilmiştir. Kitap eleştirileri ve yabancı dillerden Türkçeye çevrilmiş ikincil kaynaklar bibliyografyaya dâhil edilmemiştir. Çift dilde, genellikle Türkçe ve İngilizce, basılmış kitaplar tek referans içinde sunulmuştur. Türkçe yayınlanmış eserlerin başlıkları, Türkçe bilmeyen uluslararası akademik camianın ilgilendikleri konularla ilgili eserleri ve temaları bulmalarına yardımcı olmak açısından İngilizceye tercüme edilmiştir.

Yakın bir tarihte dijital bir veri tabanı olarak Koç Üniversitesi Geç Antikçağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM) web sitesinde sürekli güncellenen bir hizmet olarak devreye girecek olan bu kıymetli proje ve basılı kitap çalışması için öğretim üyemizi kutluyoruz.
Ek Dosyalar
Bu içerik 01.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 358 kez okundu.