DOÇ. DR. ÇAYKIRAN: “TÜRK ASKERİNİN ALLAH ALLAH SESLERİ VE ZAFER NARALARI, BOĞAZIN İKİ TARAFINDA MANEVİYATI ARTTIRAN AKİSLER YAPMIŞTIR”

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurten Çetin’in yaptığı “Geçilemeyen Cephe Çanakkale” konferansında Askeri Tarihçi Doç. Dr. Güzin Çaykıran konuşmacı olarak yer aldı.

Çevrim içi olarak düzenlenen konferansta açılış konuşması yapan Prof. Dr. Nurten Çetin, “Hiç şüphe yok ki, Çanakkale Zaferi Türk milletinin en büyük zaferlerinden biridir. Bu zafer, Türk milletinin yeniden diriliş destanıdır. Çanakkale Zaferi binlerce Mehmetçiğin Batı’nın çeliğine zırhına karşı göğsünü siper ederek elde ettiği, hemen her ocaktan şehit vererek kazandığımız bir zaferdir. Çanakkale Zaferi Mustafa Kemal Paşa’nın askeri dehasını ortaya koyduğu ve Anafartalar kahramanı olarak tanındığı yerdir. Çanakkale Zaferi Türk milletinin, Türk komutan ve askerlerinin eseridir.” dedi.

Yaptığı konuşmada önce deniz, sonra kara muharebesine değinen Doç. Dr. Güzin Çaykıran, “Çanakkale Boğazı, 19 Şubat ve 25 Şubat’ta Birleşik Filo tarafından bombalanacaktı. 25 Şubat’taki bombardımanda İngiliz Deniz Bakanı Winston Churchill, ‘Mart ayı sonunda İstanbul’u almayı ve Avrupa’daki Türk güçlerini yok etmeyi hedefliyordu. Bu süreçte Boğazın tahkimatı artırıldı ve Nusret Mayın Gemisi boğaza 26 mayın döşedi.’ dedikten sonra 18 Mart Zaferi’nin kaderi üzerinde Karanlık Liman’a Nusret mayın gemisi tarafından döşenen 26 mayının büyük etkisi olduğunu söyledi. Çaykıran, bu geminin savaştaki rolünü Winston Churchill’in sözlerine işaretle şöyle ifade etti: “Bugün, dünya denizlerinde görev yapmakta olan beş bini aşkın savaş gemisinden hiçbiri Nusret ve onun döktüğü mayınlar kadar, harbin gidişine ve düşmanın geleceğine etkili olacak bir başarı gösterememiştir. Ayrıca İngiliz resmî tarihçisi General Oglander’in dediği gibi çok olumlu başlamış olan gün, bu meçhul torpil hattının o fevkalâde ve ortalığı kırıp geçiren başarısı yüzünden tam bir başarısızlıkla sona erdi. Birleşik Filo’nun çekilmesiyle birlikte Türk askerinin Allah Allah sesleri ve zafer naraları, Boğazın iki tarafında maneviyatı arttıran akisler yapmıştır.”

Konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 26.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 187 kez okundu.