29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI PANELİ DÜZENLENDİ.

Cumhuriyetimizin  97. yılı münasebetiyle Fakültemiz Tarih Bölümü tarafından “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Edirne’de Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları” konulu bir panel düzenlendi. Çevrimiçi olarak düzenlenen ve Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panele Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Nurten Çetin, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay ve destan şairi Metin Koca konuşmacı olarak katıldı. Panel, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm aziz şehitlerimiz için bir dakikalık Saygı Duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşımızla başladı.

Panelin başında Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, günün anlam ve önemi, Cumhuriyet’in ilanına gelene kadar geçen sürede Türkiye’deki modernleşme ve yenileşme arayışları ve çabalarına ilişkin kısa bir değerlendirme yaptı. Ardından ilk konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay’a söz verdi. Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay, Cumhuriyet öncesi Türkiye’sinde yaşanan tarihsel sürece ilişkin kapsamlı bir çerçeve çizdi. Bu süreçte beliren belli başlı olay ve durumları tarihî belgelere dayalı olarak anlattı. Cumhuriyet’in, son derece netameli ve zor koşullardan geçilerek kurulduğunu, dolayısıyla onun kıymetinin herhangi bir ikiliğe düşmeden bilinmesi gerektiğini belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay’ın konuşmasının ardından destan şairi Metin Koca söz aldı. Günün anlam ve önemi üzerine kısa bir takdimden sona Metin Koca, kendi kaleminden bir şiir okudu. Metin Koca’nın bu şiiri, tarihî gerçekliklerin duygusal seviyede kuvvetle hissedilmesine imkân sağladı, dinleyenleri duygulandırdı.

Şiirin ardından konu ile ilgili kitap çalışmaları da olan Doç. Dr. Nurten Çetin, Edirne’deki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ile ilgili konuştu. Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923’ten 1950’li yıllara kadarki süreçte söz konusu olan kutlamaları yıl yıl ve belli başlı özellikleriyle genişçe dikkatlere sundu. Konuşmasından, Edirne’nin ilk andan itibaren Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında son derece hassas olduğu, kutlamalara büyük bir çoşku ile katıldığı ve bu çerçevede Cumhuriyete yakışır çok çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiği anlaşıldı.

Panelin sonunda destan şairi Metin Koca, yine aynı duygu yoğunluğu içeren destan şiirlerinden birini daha okuyarak katılımcıları duygulandırdı. Program, tüm katılımcılara teşekkür edilmesi ve kısa bir kapanış konuşması ile sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 30.10.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 596 kez okundu.